Już tłumaczę:) Otóż ładunek glikemiczny pozwala znacznie dokładniej niż indeks glikemiczny przewidzieć wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu danego posiłku.
W praktyce wygląda to tak:
Rodzynki mają taki sam IG jak buraki gotowane, czyli 65. Natomiast finalnie ładunek glikemiczny obu produktów w 100g różnią się na maxa.
ŁG rodzynek to 42, a buraków 5.
Niski ŁG: <10
Średni ŁG: 11-19
Wysoki ŁG: >20
Co oznacza, że bez tej wiedzy mogłabyś zajadać się rodzynkami, bo co za różnica i zastanawiać skąd wzrost wagi, ochota na podjadanie, stałe poczucie głodu…
a jeszcze kwestia kalorii…
Generalnie, okazuje się, że to nie liczenie kalorii jest najważniejsze w dietach, a ładunek glikemiczny. Spytasz: dlaczego?
Otóż dieta z niskim ŁG zapobiega podwyższeniu glikemii po jedzeniu. Dzięki niej wydzielana jest znacznie mniejsza ilość insuliny, czyli łatwiej Ci kontrolować poczucie głodu i wagę.
NISKI ŁADUNEK GLIKEMICZNY NAS URATUJE.
O co właściwie chodzi? Jeśli dostarczyłaś do organizmu za dużo glukozy, której organizm nie jest w stanie zużyć na energię ani zmagazynować w postaci glikogenu, to zamienia ją na tkankę tłuszczową.
Dobra, teraz konkrety – JAK OBNIZYĆ ŁG?
Zacznij od:
- kompozycji – do produktów o wysokim IG dodaj białko, błonnik, zdrowe tłuszcze – takie dodatki obniżają ŁG potrawy; czyli np. rano do owsianki dodaj orzechy, pestki i skyr lub jogurt naturalny
- porcji – możesz sięgać po produkty z wysokim IG, ale wtedy spożywaj mniejsze ich porcje
- stopnia dojrzałości – np. zielone banany zamiast żółtych, winogrona zamiast rodzynek.
- sposobu obróbki termicznej – Gotuj krócej, nie przegotowuj. Jedz dużo surowych warzyw. Gotowanie, czy duszenie podwyższa IG. Makaron, kasze, ryż i warzywa gotuj al dente.
- rozdrobnienia pokarmu – Lepiej zjeść całe jabłko niż sok z niego. Warzywa i owoce jedz ze skórką. Błonnik rozpuszczalny w skórce jest super!
Jakieś pytania?
P.S. Już niedługo będziecie mogły kupić u mnie w sklepie jadłospis z niskim ładunkiem. w sam raz na lato i lata;)
0 komentarzy